מועצת העיתונות מגנה את נוהל ההחרמות של דובר ראש הממשלה
תערוכת עדות מקומית 2023, שמוצגת במוזיאון ארץ-ישראל, היא תערוכה שמטרתה להציג את הצילום התיעודי המקומי כמביע את המציאות של השנה האחרונה.
מאת: מאיר חוטקובסקי
11/01/2024
התערוכה מציגה כ־130 תצלומים של 52 צלמות וצלמים, שנבחרו מבין 6,700 תצלומים שנשלחו לתחרות. התערוכה מחולקת לשלושה נושאים עיקריים: המלחמה שפרצה ב־7 באוקטובר, 2023, המאבק על הדמוקרטיה וההסלמה בעימותים בין מתנחלים לפלסטינאים. בנוסף, התערוכה מציינת 20 שנה להיווסדה, ובאים בה לידי ביטויי צילומי-העיתונות של מיטב הצלמות והצלמים של העיתונות ושל התקשורת בישראל.
התערוכה מנסה להעביר את החוויה החזותית והרגשית של הצופים באירועים המרכזיים, שטלטלו את המדינה בשנה האחרונה. הצילומים מציגים את האלימות, את הסבל, את המחאה, את הסולידריות ואת ההסתייגות של האנשים המעורבים באירועים השונים. הצילומים מעוררים תחושות של זעזוע, של כעס, של עצב, של אהבה, של תקווה ושל אומץ. הם מעידים על המקצועיות, על האמנותיות ועל המסירות של הצלמים, שבמקרים לא-מעטים הסתכנו כדי לתעד את המציאות הקשה. למרות הכאוס המוצג בתערוכה, ישנם צילומים החושפים מציאות אחרת של החיים, הנותנת תקווה לעתיד טוב יותר.
עם-זאת, התערוכה גם מעוררת שאלות וביקורת על האופן, שבו הצילום התיעודי משקף את המציאות; האם הצילומים מציגים את האמת המלאה, או רק חלק ממנה? האם הצילומים משמשים ככלי להסברה, להטיה, או להשפעה על הציבור? האם הצילומים מכבדים את הכבוד האנושי של הנצורים בהם, או שהם מנצלים את הסבל שלהם למען האפקט הדרמטי? האם הצילומים מגוונים ומייצגים את כל המגזרים ואת הקבוצות השונות בחברה? האם הצילומים מעודדים את הצופים להתערב, להשתתף, או להשפיע על המציאות, או שהם מייצרים אדישות?
אלה הן רק חלק מהשאלות שעולות בעקבות התערוכה, שמציעה לנו לא רק עדות מקומית, אלא גם עדות על הצילום המקומי עצמו. התערוכה מזמינה אותנו להתבונן בצילומים בעיניים פתוחות ובראש חד, לחפש את המשמעויות, את ההקשרים ואת המוטיבים שלהם, להשוות ביניהם לבין המציאות המורכבת והמשתנה, שהם מנסים לתעד. התערוכה מאתגרת אותנו להיות לא רק צופים, אלא גם מבקרים.
אוצרת-התערוכה היא ענת סרגוסטי. התערוכה מתקיימת במוזיאון ארץ-ישראל תל-אביב (מוז"א), ותינעל ב-03/02/2024.