מועצת העיתונות והתקשורת: החקיקה המוצעת על ידי הממשלה- חציית אורות אדומים
מה קורה כשאדם מגיע לגיל-שיבה, או כשהוא חולה, ומצבו אינו מאפשר לו לקבל החלטות משמעותיות בענייניו? מי יטפל ברווחתו, בכספיו, בנכסיו ובצרכיו הרפואיים? ייפוי-כוח מתמשך הוא כלי משפטי, המאפשר מראש למנות גורם או גורמים, שינהלו את ענייניו.
מאת: מאיר חוטקובסקי
3/01/2024
תקנות הכשרוּת המשפטית מאפשרות כבר שנים אחדות לכל אדם מגיל 18 ומעלה לערוך ייפוי-כוח מתמשך, שבו הוא ימנה אנשים, שיוסמכו על-ידו, לטפל בענייניו הכספיים, בענייניו הרפואיים ובענייניו האישיים, כאשר מצבו הרפואי, ו/או גילו המתקדם אינם מאפשרים לו להיות כשיר לעסוק בענייניו בעצמו.
כדי להפוך את ייפוי-הכוח לחוקי, חייב להיות גוף מוסמך כמו משרד עורכי-דין, שקיבל הרשאה ממשרד-המשפטים, למלא את הטפסים, לחתום עליהם ולהעבירם למשרד האפוטרופוס הכללי. אין מחירון קבוע לעריכת המסמך, וכל משרד גובה מחיר כאוות-נפשו. המחירים (לרוב) הזויים וגבוהים עד כדי-כך, שהם מרתיעים אזרחים מלפעול לעריכת ייפוי-הכוח, שיש אומרים, כי הוא חשוב יותר מצוואה. מחירי-השוק נעים בין 2,500 שקלים (במקרה הטוב) ו-7,000 שקלים, פלוס מע"מ, לייפוי-כוח מתמשך זוגי.
מתחקיר שעשתה מערכת "כיוון חדש – מגזין לאזרח הוותיק ברעננה" עולה, כי המחיר הזול ביותר הוא של עמותת "יד ריבה" (1,200 שקלים), המפעילה רשת של מרכזי מידע וסיוע משפטי ראשוני בהיקף ארצי, שבהם עורכי-דין מתנדבים מעניקים ייעוץ והנחיות לקשישים ולחולים בנושאים שונים, כגון: ייפוי-כוח מתמשך, צוואות, גישור, דיני-משפחה, דיני-ירושה, דיני-נזיקין ועוד. השירות ניתן באהבה וללא תמורה, ומיועד לכל אזרח ותיק או חולה, שאינו יכול להרשות לעצמו עורך-דין פרטי, שעלותו עלולה להגיע לאלפי שקלים.
יד ריבה היא ארגון ללא מטרות רווח, שנוסד בשנת 1984 בידי קבוצת עורכי-דין מתנדבים, שמטרתו להציע שירותי ייצוג משפטי לאזרחים ותיקים, שקיימים לגביהם תנאים מסוימים, כגון: הכנסה נמוכה, גיל מעל 65, נכות, או חשיפה לאלימות או להפרעות חברתיות. יד ריבה מספקת לאזרחים ותיקים שירותי ייעוץ משפטי, הכנת מסמכים וייצוג בבית-משפט, בעלות נמוכה בהרבה ממחירי-השוק, ולעיתים אף בחינם. יד ריבה מאמינה, שאזרחים ותיקים הם חלק חשוב, מהותי ומשמעותי מהחברה הישראלית, ושהם צריכים לקבל את הכבוד ואת ההגנה, שלהם הם ראויים.