כותרת
> C;
1/1

מועצת העיתונות מגנה את נוהל ההחרמות של דובר ראש הממשלה

קרא/י עוד

מועצת העיתונות והתקשורת: החקיקה המוצעת על ידי הממשלה- חציית אורות אדומים

קרא/י עוד

פרופ' חנן מלצר נבחר פה אחד לקדנציה נוספת בת 3 שנים

קרא/י עוד

הזמנה לישיבת הנהלה, מועדון העיתונות והדלקת נר חנוכה ב-29.12.2024

קרא/י עוד

חיבור לטבע לשורשים ולקהילה

ביום שישי בבוקר, בעוד השמש הסתווית של חודש נובמבר מלטפת את רחובות כוכב יאיר-צור יגאל, התאספו עשרות מתושבי היישוב מסביב לעצי-הזית המקומיים לפרויקט-מסיק ייחודי. מה שהחל כיוזמה קהילתית צנועה נהפך לאירוע, שמאגד דורות, מחבר בין עבר להווה, ומשלב ערכים של מסורת, של קיימוּת ושותפות חברתית.

מאת: מאיר חוטקובסקי
25/11/2024

להחזיר את הסמל הלאומי לעץ-הזית

"עץ הזית הוא לא רק עץ, אלא סמל לאומי והיסטורי, שמלווה את העם היהודי זה אלפי שנים", אומר דויד זית אביב, יוזם הפרויקט. אביב, בתמיכתם של מכון וולקני והחברה למתנ"סים, הגה יוזמה לאומית רחבת-היקף, שמטרתה לחבר את הציבור לעץ-הזית ולסמליותו. "המטרה שלי היא ליצור חגיגות-זית בכל יישוב, משהו כמו פסטיבל מקומי מסביב למסיק. זה לא רק להפיק שמן או לכבּוש זיתים, אלא להפוך את העץ הזה למוקד, שמחבר בין אנשים לערכים, להיסטוריה ולמקום שבו הם חיים", הוא מסביר.

בכוכב יאיר-צור יגאל יצא הפרויקט לדרך בשיתוף-פעולה עם המתנ"ס המקומי ועם מועצת היישוב. תהליך המסיק התחיל במיפוי העצים הציבוריים, ולאחר-מכן אורגן מסיק-זיתים, שהפיק תוצרת מרשימה של כ-300 ק"ג זיתים. הזיתים נהפכו לכ-50 ק"ג שמן-זית איכותי, שחולק בין המשתתפים, וישמש גם להדלקת חנוכיות בחג החנוכה.

לחבר את הקהילה באמצעות יוזמה משותפת

רותי ואבי פולג, המתגוררים שנים רבות בכוכב יאיר-צור יגאל, מתארים את החוויה כמעצימה: "המסיק הזה חיבר אותנו מחדש לקהילה ולמקום, שבו אנחנו גרים. בתקופה שבה הפילוג החברתי מורגש בכל מקום, היה מרגש לראות אנשים מכל הגילים עובדים יחד למען מטרה משותפת."

מיכּי כרם, אזרחית ותיקה, גננת-לשעבר ואחת המשתתפות הבולטות בפרויקט, מספרת על הקשר העמוק שלה לטבע. "אני ׳מתה׳ על היישוב ועל כל מה שקשור להוויית-החיים שלנו ביישוב", היא אומרת בחיוך. לדבריה, החוויה של מסיק-הזיתים מחזירה אותה לימי-ילדותה, ומאפשרת לה ליהנות מהרגעים הקטנים, שמעניק עולם-הצומח. היא מספרת, כי גם לפני שהחל הפרויקט הייתה מוסקת זיתים מהעץ שבביתה, אך החיבור הקהילתי הוא זה שמוסיף ממד חדש לחוויה.

מיטל נברה, בהכשרתה מדריכת רכיבה על סוסים ומדריכה טיפולית בעזרת סוסים, מדגישה את החיבור האישי שלה לטבע: "אני מאמינה בכוח של הטבע לאחד אנשים ולתת להם משמעות. זה לא פחות ממופלא לראות את הילדים, את ההורים ואת הסבים והסבות משתפים פעולה מסביב לעץ-הזית!"

צחי ברבר, מנכ"ל המתנ"ס, שניהל את האירוע בעזרת עובדי המועצה ומתנדבים מהיישוב, מסביר מה היה כרוך בתכנון ובארגון: "בזמן קצר הצלחנו להקים תשתית לפרויקט, שיהפוך למסורת ביישוב. המועצה סיפקה רשתות ומגרפות למסיק, בית-הבד סיפק את תהליך אצירת-השמן, והקהילה כולה התגייסה."

חזון לאומי: שיבה שלנו לארציוּת, קשר לעבר ושימוש מחודש בעברית.

דויד זית אביב, יוזם הפרויקט, בחר להוסיף לשמו הפרטי את השם "זית" מתוך תחושת שליחות וערך תרבותי. "בחירת השם ׳זית׳", הוא משתף, "נבעה מהרצון להתחבר לאחד העצים הסמליים ביותר במסורת היהודית-ישראלית, שמייצג חוסן, שלום ועוצמה.״

אביב מציין, כי גם לילדיו ניתנו שמות בהשראת עולם-הצומח. "בעיניי, שמות מעולם-הטבע מסמלים את השיבה שלנו לארץ, את הקשר לעבר ואת השימוש המחודש בעברית אחרי אלפיים שנה. הם מגלמים את החיבור בין העתיק לחדש; בין הגזע העתיק לעלים הרעננים." לדבריו, עץ-הזית, כמו המשפחה שלו, ממשיך להניב פירות חדשים, תוך שמירה על שורשיו העמוקים. "כשאני בוחר את שמות ילדיי, או מוסיף לשמי שלי, אני עושה זאת מתוך רצון לייצג את הרצף התרבותי היהודי שלנו- לא רק כהיסטוריה, אלא גם כעתיד חי ותוסס. החזון שלי הוא ליצור חגיגות-מסיק לאומיות- משהו שיחבר את כל יישובי-הארץ. בדיוק כמו שיש פסטיבלים שמחים בגליל וביישובים הדרוזיים, כך אני רואה את המסיק נהפך לאירוע מרכזי גם בערים וביישובים היהודיים."

לדבריו, עץ הזית הוא מראה למצבו של העם היהודי: "הזית הוא עץ עתיק ועמיד. גם כשגזעו חלול, העלווה שלו ירוקה והוא ממשיך להניב פירות. זה מזכיר לי אותנו כעם – אחרי כל מה שעברנו, אנחנו עדיין כאן, צומחים ומניבים חיים חדשים."

מסיק-זיתים הוא יותר משמן ומסורת; שורשי-העץ הם גם השורשים שלנו.

הפרויקט בכוכב יאיר-צור יגאל הוא לא רק פעילות חקלאית- הוא אירוע שמחבר בין אנשים, מטפח את תחושת הקהילתיות, ומחזק את הקשר לטבע ולמסורת היהודית.

"אני רואה בפרויקט הזה התחלה של משהו גדול יותר. זה לא רק זיתים ושמן- זה חיבור לקהילה, לטבע ולשורשים שלנו. הלוואי שנראה יוזמות כאלה בכל מקום בארץ." את הדברים הללו אומרת מיטל נברה, תוך-כדי שהיא אוספת את היריעות, ושופכת את הזיתים שעליהן לתוך ארגזי-האיסוף.

השמן שהופק במסיק ידליק את נרות-החג, וירחיב את השיתופיות בעתיד.

בעקבות הצלחתו של הפרויקט, היישוב מתכנן להמשיך את המסורת ולשכללה. "אנחנו מתכוונים להרחיב את הפעילות בשנה הבאה, להתחיל מוקדם-יותר בעונה, ולשלב עוד אנשים בקהילה", מבטיח צחי ברבר וממשיך: "ברצוני להודות לדויד זית אביב, לליאורה הולנד עמית, לעודד חלמית, למיכּי כרם, לספירית רוטמן ולאלון אופיר- החבורה הנפלאה של עובדים ושל מתנדבים, שהביאו את המיזם להצלחה קהילתית, שהיישוב שלנו גאה בו."

כשתושבי היישוב ידליקו חנוכיות באמצעות השמן, שהופק במסיק המשותף, הם ייזכרו בשעות שבילו יחדיו תחת עצי-הזית בעשייה קהילתית, שמזכירה לכולנו את ערכם של שיתוף פעולה ושורשיות.

* * *

מצורף סרטון מסיק-הזיתים בכוכב יאיר-צור יגאל.

<<<(יש להקליק על תמונת "זית ישראל")

הכתבה תתפרסם בחודש הבא (דצמבר 2024) במגזין "היישוב", היוצא לאור בכוכב יאיר-צור יגאל.

* * *

בסאם עובד מועצת כוכב יאיר-צור יגאל

תושבי היישוב בפעולת המסיק

מתנדבים במסיק מכל קצוות-היישוב: גמלאים, צעירים וחיילים במילואים.

יבול הפרי שנמסק

פרויקט-המסיק, שייהפך לאירוע קבוע בכוכב יאיר-צור יגאל.

עוצב ונבנה ע"י יאלו עיצוב ובניית אתרים